Kiwiland, Új-Zéland

de hiszen kivi itthon is terem

West Coast/Nyugati part: Franz Josef, a fenséges

2017. november 30. 05:47 - kiskosztüm

Városka és gleccser

Franz Joseffel, a városkával kezdem. Nemcsak a kronológia miatt, (hogy először érkeztünk meg ide, majd csak másnap másztuk meg a F. J gleccsert,) hanem, mert újabb jelentéktelennek tűnő dologra hívnám fel a figyelmet. Az itteni fényekre és színekre. Mintha lenne egy játékos fővilágosító, aki a táj-díszlet mindig egy újabb részletét reflektorozná be. Itt folyton mozgásban vannak a felhők, amelyek utat nyitnak az élesen tűző napsugárnak. Ezekkel a mindig változó fényekkel a semmi-homlokzatokból is bámulatos látvány lesz. Felesleges az utómunka, a retus! Vacsora közben csak kicsit balra fordítottam a fejem,...íme. Hát nem varázslatos?

Ferenc József városka még arról is nevezetes, hogy (a mende-mondák szerint) az olvadó gleccser miatt megemelkedő vízszint veszélyt jelent a városkára, ezért el fogják költöztetni. Ez pedig nagyon egyszerű lesz, alulról görgőkre rakják, elgurítják templomostul, városházastul együtt, valahova.

Ezért is praktikus a könnyűszerkezetes építkezés. (Lehet gurítani) A földrengésekről nem is beszélve. (Állja a rengést) Halkan jegyzem meg, már három alkalommal éreztem enyhe földmozgást éjszaka. 

c5a16fbb-61f4-4116-8bee-1344c38b172f.jpeg

5 perc múlva már másé a színpad; a ragyogó vörös, beleszürkült a tájba. Figyelem! innen jött a bárány-bégetés. 

5b154602-2582-4b69-975d-5cb6ee4975b5.jpeg

A dimenziók a legizgalmasabbak. Szűk területen sok minden, együtt. Magasságok, mélységek. Trópusi növényzettel indul az út, és alig egy óra alatt elérjük a gleccsert. Közel a tenger.

19c46dd6-a0fa-4985-bec2-ff042c074847.jpeg

Az égen érkeznek a helikopterek, a gleccser tetején, vezetéssel lehet menni. Alulról, gyalogosan 400 méterre közelíthetjük meg, mert veszélyesen változékony, olvad, csúszik. Felületén jól láthatóak a törések, repedések. Az általa létrejött folyó neve nem véletlenül “szürke”. Hosszú ideig szürke is marad, ellaposodott torkolatánál tisztulva, már kékesebb részeket is látharunk.

b845e42b-f102-47bb-9205-a2362d675c1c.jpeg

A számtalan kisebb-nagyobb gleccser, vízesés, felszabdalva a tájat, számtalan folyót, patakot szül. E táj jellegzetes tereptárgya a híd: hosszabb vagy rövidebb, szakadtak vagy éppen újak, vagy újítják. Mindegyik jellemzően egysávos, tábla figyelmeztet, kinek van elsőbbsége. Ajz elsőbbség-ügy itt nem gond (alig van forgalom és cukik a sofőrök)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kiwirozsa.blog.hu/api/trackback/id/tr913405287

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása