Kiwiland, Új-Zéland

de hiszen kivi itthon is terem

Waiheke: sziget, színek, szépség

2017. november 16. 11:46 - kiskosztüm

A megelevenedő képeslap

6f2cf8b4-62ef-4e04-ad76-18b885eda62a.jpeg

Egy fél órányi hajóút, egy más világ: eltűnt a város, megérkeztünk abba a Új- Zélandba, ahova igazából vágyakoztunk. Általában a csalogató reklámfotók értékéből le szoktunk vonni, mert a valóság mindig kicsit szürkébb. De most az útikönyvbéli képeslapok nem tudják visszaadni ezt az élményt. A hangok, az időnként visító, vagy tompa- mély madár hangok, a víz lassú ritmusú morajlása, a szél zizegő hangja együtt a felfokozottan ragyogó színek látványával, egyszerűen nem reprodukálható. Igaz, ez az első olyan teljes értékű napunk, amikor szervezetünk elfogadta az átállást. Minden érzékszervünk részt vesz az élményben. A talpunk érzékeli az tömbökbe kövült kagylók egységét, miközben a szemünk ugyanezt kagylómorzsáknak látja. Idegen növények kocsonyásnak tűnnek, de valójában kemény kis gombócok. A nap melegít, miközben a szél hűvös áramlatot hagy maga után. A “track” olyan, mint egy ereszcsatorna vezetéke, egyszemélyes nyomsáv, biztonságos, de letérni nem tanácsos róla, mert könnyen lecsúszol a meredéken. Ez az első találkozásunk az “érintetlen” természettel. Ízlelgetjük, s reméljük sok hasonló élményben lesz részünk. 

Rövid, 3 órás túránk alatt nem győzünk hangot adni elragadtatásunknak. Az őserdős szakaszból kilépve, találunk egy szokatlan állomást: a lábbelink fertőtlenítésének kapuja ez(!). Egy táblán a művelet lépései pontosan leírva, a szükséges eszközök rendelkezésre állnak. Itt jegyzem meg, hogy a reptéren a bakancsainkat szintén ki kellett venni a bőröndökből (soha nem volt még ilyen tiszta), hogy elvigyék fertőtleníteni. Mert védik a természetet.

Aztán út közben láttunk egy erdei kisiskolát. A gyerekek elfoglaltan tevékenykedtek, némelyek álarcban rohangáltak. Olyan benyomást keltettek, mint akik alig várják, hogy kialudják magukat, hogy újra kezdhessék. Olyanok, akik imádnak tenni-venni, imádnak élni. Aki itt nő fel, ilyen is marad?

Ma még a város nem enged, visszatérünk, utólsó esténk itt, járunk egyet. Az egyik áruház dolgozóinak kórusa az utcán karácsonyi dalokkal várja a “kedves vásárlót”. A másik sarkon bácsi a nénivel zenél (tegnap is ugyanitt, ugyanígy), távolabb rendőrök fognak le egy fekete fiút (ezt kizárólag a kedvünkért, mert itt nincs bűnözés!), egy kínait pedig a járókelők segítenek fel a földről. Itt későn, este 8 felé megy le a nap, kellemes előszezoni 17 fok van. Auckland a legnagyobb és legzsúfoltabb város, de a mi léptékünkkel még csúcsforgalomban is komótosnak tűnik az élet, 6-kor zárnak a boltok.

620652d0-22d2-47d6-9215-faaa7b52f8e7.jpeg

024ee297-2221-421e-ba88-716040016720.jpeg

dce4d39b-fdac-445f-bc9b-dc637d3da7d4.jpeg

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kiwirozsa.blog.hu/api/trackback/id/tr7413284193

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása