Kiwiland, Új-Zéland

de hiszen kivi itthon is terem

Cool túra Sydney kínai negyedében

2017. december 08. 13:11 - kiskosztüm

Haymarkettől a White Rabbit galériáig

39be3c7e-e9b0-43cb-8dfc-911a601b5bc4.jpegAz odavezető út is nekem kínai volt (telefirkálva az aszfalt mindenütt, talán a csatornázási művek tették)

f28ddcc6-55ec-4626-82f0-b75e005ff511.jpeg

Nem tudom, milyen arányban élnek Sydneyben ázsiaiak, de az utcakép azt sugallja, nagyon sokan. Ha tetszik, ha nem, a népvándorlás már elkezdődött. Az ausztrál iskola egyenruháját viselik, de amint elválnak társaiktól és magukra maradnak, már kínaiul beszélnek egymással. Én szeretem ezt a multikultit. Úgy látom, nem tűnik el a nemzeti karakter, sőt a népek versenyében még meg is erősödik. Pl. karakteresen a kínai piac az, ahol mindent lehet kapni, és sokkal olcsóbban. Az ázsiai konyha népszerű, zsúfolásig tele a food hall. Mi is itt ebédelünk (olcsón és jót). A Haymarket olyan, mint a többi bevásárlóközpont, a különbség csupán az, hogy az eladók és a vásárlók zöme ázsiai, és sokféle masszázs-üzletecske is van. Itt is jön a Mikulás, itt is a jingle bells szól. Csalódnánk is, ha nem mennénk az alsó szintre, ahol végre, az “igazi” kínai zsibpiacot megtaláljuk. Rengeteg időt el tudnék itt tölteni barátnőkkel. Mert nincs annál nagyobb öröm, mint amikor az ember a gagyiban, fillérekért, kincset talál.

Hogy mi a közös a White Rabbit galéria anyaga és a Haymarket között? A különbség jól érzékelhető. A galériában tiszta, magasművészet, jó színvonalon. Érdekes is. Több olyan munka, ami utánérzés, olyan, mintha. Fel tudom idézni, mikor, hol, kitől láttam ezeket a gondolatokat, ötleteket. Nagyon szépen megcsinált munkák, de nem eredeti gondolatok. “Original copy”, ahogy a kínai árukat hírdetik. Nem hiszem, hogy a kínai művészek saját, megélt problémája a Walt-Disney-k, a Marlboro, meg a Chanel. A gegek jók, de kicsit üresek. Rám azok a művek hatnak, ahol technika, mondandó, hagyományos kultúra, együtt van. Ami igazán “kínai” (Pl.Porcelánból-China- egy ősi legenda, animálva), vagy a bőrből, fém talált tárgyakból készült vár. A gelerista, aki maga is élt Kínában, küldetésének tekinti, hogy a kínai kortárs művészettel megismertessen bennünket. Nagyon érdekes, színes, jól rendezett gyűjteményt láthattunk. Én megszereztem egy teremőrruhát, made in China.

cf2b2bb7-bea0-4476-8913-baa4487df98f.jpegGeng Xue: Mr Sea, porcelán installációja, White Rabbit galéria RITUAL SPIRIT kiállításáról

5a02895e-fd96-4c39-b740-debc5ba507d5.jpegPeng Hung-Chih szobra és Yu Hong táblaképe

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kiwirozsa.blog.hu/api/trackback/id/tr3413456465

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása